Değişim Yönetimi - Aydın Kartal, Yasemin; Bulut, Aleyna (Ebelikte Yönetim, 2023)
Değişim süreçleri organizasyonun, örgütün ve sistemlerin doğal bir parçasıdır. İnsan sürekli değişen bir varlıktır dolayısıyla içerisinde bulunduğu sistemlerin de değişmesi ve gelişmesinde rol oynar. Konfor alanının dışına çıkmak ve bilinmeyeni uygulamak uğraştırıcı bir süreç olsa da değişim; gelişmeyi, ilerlemeyi, dünyanın geri kalanına uyum sağlamayı kolaylaştırmaktadır. Modern sağlık hizmetlerinin sunumunda değişim sürekli ve gereklidir. Sağlık organizasyonları, koşullarını gelişen çevre şartlarına göre güncellemek, daha yüksek kalitede hizmet verebilmek için değişimin içinde bulunmak zorundadır. Sağlık örgütünün önemli bir parçası olan ebelik mesleği de eğitim süreci, çalışma koşulları, uygulama sahaları, performans değerlendirme ve yasal zemin gibi birçok faktör ile değişim sürecinden etkilenmektedir. Ebelerin değişim sürecini iyi anlaması ve değişime uyum sağlayabilmesi sunulan bakım kalitesinin artırılması açısından oldukça önemlidir. Bu bölümde değişim kavramı, özellikleri, değişim kuramları, değişimin nedenleri, değişimin sınıflandırılması, ebelikte değişim, direnç ve değişim yönetimi konuları incelenmektedir.