Malpraktislere Yönetimsel Yaklaşım - Palas Karaca, Pelin (Ebelikte Yönetim, 2023)
Malpraktis, mortalite ve morbiditeye yol açan ciddi bir sağlık sorunu olup, sağlık profesyonellerinin hatalı hareketlerine bağlı olarak görülen zarar olarak belirtilmektedir. Bu zarar, en sık kadın hastalıkları ve doğum alanında görülmektedir. Kadın hastalıkları ve doğum alanında ebelerin dikkatsizliği, beceri eksikliği, tedbirsizliği, ihmali, doğru tanı koyamaması, yasa ile yönetmeliklere uymaması, doğru karar verememesi, gereksiz uygulama yapması, yetki sınırını aşan girişimleri uygulaması, deneyimsizliği ve eksik kayıt tutması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle ebelerin eğitiminin güçlendirilmesine, klinik becerilerinin geliştirilmesine, deneyimlerine, dijital becerilerin, profesyonel becerilerin, kişilerarası becerilerin ve etkili iletişim ile problem çözme becerilerinin güçlendirilmesine önem verilmedir. Bu kapsamda bölümde; malpraktis, nedenleri, ebelikte malpraktis ve yönetim konuları incelenmiştir.