COVID-19 Koenfeksiyonları: Paraziter Etkenler - Demirel, Filiz (COVID-19, 2023)
Paraziter enfeksiyonlar, özellikle sosyoekonomik düzeyi düşük ülkelerde yaygın bir halk sağlığı sorunu olarak önemini korumaya devam etmektedir. Yaygın görülmelerine rağmen sıklıkla ihmal edilen hastalıklar arasında yer alan paraziter enfeksiyonların özellikle immünite üzerinde yaptıkları etkilerle COVID-19 enfeksiyonu seyrinde önemli roller oynayabilecekleri düşünülmektedir. Yapılan bazı çalışmalarda paraziter enfeksiyonların antiinflamatuar etkileri ile COVID-19 enfeksiyonuna karşı koruyucu olabilecekleri, inflamatuar etkileri ile doku hasarını arttırarak viral enfeksiyon seyrini şiddetlendirebilecekleri, aynı zamanda viral enfeksiyonlara karşı geliştirilmiş aşıların etkinliklerinde azalmaya yol açabilecekleri bildirilmiştir. COVID-19 pandemisinin paraziter enfeksiyonların tanı, tedavi ve kontrol süreçlerini olumsuz yönde etkilediği düşünülmektedir.