COVID-19 Koenfeksiyonları: Bakteriyel Etkenler - Çöplü, Nilay (COVID-19, 2023)
Diğer viral enfeksiyonlardaki gibi COVID-19’da da koenfeksiyonlar görülebilmektedir. Çoğunluğu bakteriyel kökenli olup, aynı anda birden fazla etken de görülebilmektedir. Bu durumun mekanizmaları daha çok bağışıklık sisteminden kaynaklanmaktadır. Tanı koymak için ek semptom varsa buna yönelik testler yapılmalı, yoksa aralıklarla örnek alınmalı, farklı tanı yöntemlerini bir arada kullanarak etken aranmalıdır. Ampirik tedavide epidemiyolojik verilerden yararlanılarak antibiyotikler seçilmeli, kültür ve antibiyotik duyarlılık test sonuçları çıktığında deeskalasyon uygulanmalıdır. COVID-19 pandemisi sırasında antibiyotik kullanımının artışı, mevcut direnç sorununun artmasına yol açmıştır. Tüberküloz hastalığının COVID-19 sırasında tanısının gecikmesi, latent enfeksiyonun reaktivasyonu, mevcut enfeksiyonun ağır geçmesi, hatta mortalitede artışa neden olmaktadır. COVID-19 tedavisinde kullanılan ilaçların da bu duruma yol açabileceğine dair görüşler vardır.