COVID-19 ve Otoimmünite - Salman, Emrah (COVID-19, 2023)
Otoimmün hastalıkların etiyolojisi henüz tam olarak bilinmemektedir, fakat genetik predispozisyon, bakteriyel, viral, fungal, parazitik enfeksiyonlar, hormonal faktörler ve immün sistem disregülasyonu gibi çeşitli faktörlerin katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Hiperinflamatuvar hastalıklar ve COVID-19 arasında ortak patojenik mekanizmalar ve klinik-radyolojik durumlar olduğu düşünülmüştür ve genetik olarak predispoze kişilerde SARS-CoV-2'nin hızlı bir otoimmün ve/veya otoinflamatuvar disregülasyon gelişimine neden olarak ağır interstisyel pnömoniyi tetiklediği öne sürülmüştür. COVID-19 enfeksiyonunu takiben gelişen otoimmün hastalıklar otoimmün büllöz dermatozlar, myastenia gravis, Hashimoto tiroiditi, sistemik lupus eritematozus, Graves hastalığı, jeneralize püstüler psoriazis, Guillain-Barre sendromu, immün trombositopenik purpura ve trombozdur.