Hemşirelikte Sınıflama Sistemleri - Turan, Nuray; Küçükaydınoğlu, Semiha (Kuramdan Uygulamaya Hemşirelik Süreci, 2024)
Hemşirelik mesleğinde, ortak bir dil oluşturmak amacıyla sınıflama sistemleri geliştirilmiştir. Hemşirelikte sınıflama sistemlerine olan gereksinime ilk vurgu yapan Florence Nightingale’dir. Bu tarihten itibaren pek çok sınıflama sistemi oluşturulmuş ve günümüzde de geliştirilmeye devam etmektedir. Sınıflama sistemleri; hemşirelik bakımının görünürlüğünü arttırmakta, karar verme süreçlerini kolaylaştırmakta ve bakıma bütüncül bir yaklaşım sağlamaktadır. Bunların yanı sıra; hemşirelikte eğitim, araştırma ve uygulama süreçlerine önemli katkıları bulunmaktadır. Hemşireliğin bilimsel problem çözme yaklaşımı olan hemşirelik sürecinin, tüm aşamalarında çeşitli sınıflama sistemleri kullanılmaktadır. Hemşirelik sürecinde en çok kullanılan sınıflama sistemleri arasında “NANDA-International (NANDA-I), Hemşirelik Girişimleri Sınıflama Sistemi (NIC) ve Hemşirelik Sonuçları Sınıflama Sistemi (NOC) [NNN]” bağlantısı kurularak, hemşirelik bakımının planlanması kolaylaştırılmaktadır. Bu doğrultuda; günümüzde, hemşireleri evrensel bir paydada buluşturan hemşirelik sınıflama sistemlerini tüm hemşirelerin bilmeleri ve bakıma yansıtabilmeleri son derece önemlidir.