Hemşireliğin Temel Kavramları - Çetinkaya Uslusoy, Esin (Kuramdan Uygulamaya Hemşirelik Süreci, 2024)
Günlük yaşamda insanlar nesnelere ilişkin düşünce ve izlenimlerini gözlem, deneyim ve öğrenme yoluyla edinirler. Belirli düşünce ve izlenimlerin genelleştirilmesi sonucu oluşan zihinsel imgeler kavramları oluşturur. Her mesleğin uygulamada kullanabileceği bilimsel bir içeriği vardır. Bu bilgiyi kavramsal bir çerçevede düzenlemek, ilişkiler kurmayı ve öğrenmeyi kolaylaştırır. Bu bölümde hemşireliğin merkezinde yer alan dört metaparadigmanın (İnsan, Sağlık, Çevre ve Hemşirelik) çok yönlü analizi yapılacaktır.