İnsan Kas Biyokimyası ve Enerji Metabolizması - Doğan, Zeliha (Hastalıkta ve Sağlıkta Egzersizin Önemi, 2024)
İnsan vücut ağırlığının %40’ını oluşturan kasların %80’i proteindir. Kas protein kütlesinin yaklaşık %90’ı iç ve dış hareketleri sağlayan kontraktil filamentler denen aktin ve miyazinden oluşmaktadır. Kontraktil proteinlere ilave olarak ATP sentezini sağlayan biyokimyasal yolaklardaki oksijen ihtiyacını karşılamakta görevli olan miyoglobin de kas biyokimyasında önemlidir. Protein yapılarına ilave olarak glikojen, yüksek oranda su, mineral maddeler ve biyokimyasal reaksiyonlar için ihtiyaç duyulan enzimler de bulunmaktadır. Kaslar, enerji metabolizları için çok sayıda biyokimyasal yolaklarla ATP elde edebilmektedir. Enerji kaynağı olarak glikojenden, kas kreatininden, amino asitlerinden, glikoz, yağ asitleri ve keton cisimciklerinden faydalanmaktadır. Egzersizlerde, ilk 2-4 saniyede kaslarda depolanmış ATP hidrolize edilerek enerji ihtiyacı karşılanmaktadır. Ağır egzersizin devamı için 8-10 saniyedeki enerji ise fosfajen sağlanırken, yaklaşık 2 dakikalık zamana kadar aerobik ve anaerobik glikoliz, sonrası için de aerobik sistem devreye girerek sitrik asit döngüsü ve yağların beta oksidasyonuyla enerji devamlılığı sağlanır.