Yeni Nesnelliğin Doğuşu I. Dünya Savaşı - Öz Çelikbaş, Eda; Yalı, Fatih (Plastik Sanatlarda Kuramsal Bakış Açılarıyla Resim, 2024)
28 Temmuz 1914’te başlayan ve 11 Kasım 1918’de sona eren I. Dünya Savaşı küresel çapta değişimlere sebep olmuştur. Savaşın sebep olduğu bu değişimler ekonomik, siyasi ve toplumsal çaptadır. Savaş evsiz kalan insanlara, ailesiz kalan çocuklara, sakat kalan askerlere ve bireylerde psikolojik travmalara neden olmuştur. Küresel ve kitlesel çaptaki bu değişimler sanatın ve sanatçının da değişmesine yol açmıştır. Bu değişim bireysel olarak savaşa katılan veya katılmayan sanatçılarında yaşadıkları psikolojik travmalar sonucu değişen dünya algıları ve üretim biçimlerine yansıyarak içinde bulundukları dönem ve ruh hallerini yansıtmada yetersiz kalan sanat akımlarına karşın yeni bir akım ve anlayış geliştirmişlerdir. Bu akım Max Beckmann, Otto Dix ve George Grosz’ un da öncüleri olan Yeni Nesnellik (Neue Sachlichkeit) olarak karşımıza çıkmaktadır. Yeni Nesnellik savaş sonrası dönemin yeni sanat dili olarak savaşın insanlar üzerinde bırakmış olduğu travmaları ve savaşın tüm yönleri ile objektif, sert bir bakış açısı ile betimlemeyi amaçlamıştır. Bu bağlamda çalışmanın içerisinde Yeni Nesnel akımının sanat anlayışı ve akımın öncüleri olmuş Max Beckmann, Otto Dix ve George Grosz’ un çalışmaları betimsel olarak değerlendirilecektir.