Batı Resim Sanatında Doğu Etkileri: Alfred Julıo Jensen Mural’ın Eserlerindeki Çin Sayı Sisteminin Etkisi - Atlı, Çağatay (Plastik Sanatlarda Kuramsal Bakış Açılarıyla Resim, 2024)
Bir medeniyetin kültürünü oluşturan etkenler arasında sanat ve bilim gelmektedir. Bilim ve sanat insanoğlunun kendini anlamlandırma çabasıyla ortaya çıkmıştır. Gelişen teknolojinin nasıl bir sanat ürünü haline geldiği önemli bir unsur oluşmuştur. Bu bağlamda bilimsel ve sanatsal gelişmeler birbiriyle etkileşim içindedirler. Matematik bilimi ise sanatın her aşamasında kendine yer edinmiştir. Matematik temelli kuramlar; perspektif, simetri ve oran- orantı gibi kavramlar resim sanatının oluşturulma aşamasında önemli bir yere sahiptir. Matematik ve sanatın iç içe olduğunu, resim yüzeyine yansıyan geometrik formlarla ve matematiksel imgelerle de görmek mümkündür. Alfred Jensen, sembolizm ve soyut dışavurumculuk önerilerinden minimalizme kadar değişen geometrik tasarımlarında Çin numaralandırma sistemini, zengin renklerle ve kalın boyalar kullanarak eserler üretmiştir. Doğu kültüründen esinlenen Alfred Jensen’ın eserlerinde yapılan araştırma litaratüre kaynak oluşturması amacıyla önem arz etmektedir. Araştırmada, sanatçının “Changes and Communications”, “Great Mystery II” ve “Heaven; Per I and II” adlı üç adet eseri ile sınırlandırılmıştır. Bu araştırmada litaratür tarama ve eser eleştirisi yöntemleri kullanılarak Alfred Jensen’nın eserlerinde Çin sayı sistemi incelenmiştir.