Fahrettin Geçen Portrelerinde Rembrandt Işığı Etkisi - Soylu, Rasim (Plastik Sanatlarda Kuramsal Bakış Açılarıyla Resim, 2024)
Barok dönemi 17. Yüzyılda Avrupa sanatında yaşanmış önemli bir dönemdir. Özellikle Rembrandt gibi sanatçıların eserlerinde görülen lokal ışık koyu zemin üzerindeki figürleri ilgi merkezi olarak gösterir. Rönesans resmindeki desen ve çizgiselliğe karşın Barok resminde leke, ışık ve gölge ön plana çıkar. Figürlerin sınırlarını çizgi değil ışık ve gölge belirler. Bu üslup daha sonraki dönemlerde de görülmekle birlikte özelikle çağdaş resim sanatında hatta fotoğraf ve sinemada da kullanılmaktadır.Rembrandt ışığı, günümüz çağdaş Türk sanatına gönül veren ve akademisyen bir sanatçı olan Fahrettin Geçen resimlerinde özellikle de portre çalışmalarında da görülmektedir. Portrelerin ana hatlarını belirleyen ışık ve gölge yüz ifadelerindeki ekspresif anlatımı da güçlendirmektedir.Bu çalışmamızda Fahrettin Geçen resimlerinde görülen Rembrandt ışığı etkisi incelenecek ve bu resimler üzerindeki etkileri çözümlenecektir.