Biyoloji Öğretmen Adaylarının 21. Yüzyıl Becerileri Yeterlilikleri ile Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimlerinin İncelenmesi - Çıkrık, Sultan (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış - VIII, 2023)
Bu araştırmanın amacı, biyoloji öğretmen adaylarının 21. yüzyıl becerileri yeterlilik algıları ile yaşam boyu öğrenme eğilimlerini belirlemek ve ikisi arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Çalışma grubunu, biyoloji öğretmen adayları oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak “21. Yüzyıl Becerileri Yeterlilik Algıları Ölçeği” ve “Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri Ölçeği” kullanılmıştır. Veri analizinde nicel yöntemler kullanılmıştır. Araştırmada, biyoloji öğretmen adaylarının 21. yüzyıl becerileri yeterlilik algılarının genel olarak iyi düzeyde olduğu; cinsiyet ve sınıfları açısından 21. yüzyıl becerileri yeterlilik algılarının istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği, yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin ise iyi düzeyde olduğu; hem ölçeğin genelinde hem de alt boyutlarda cinsiyet ve sınıfları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür.