Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Küresel İklim Değişikliğine Yönelik Algılarının Geliştirdikleri Etkinlikler Aracılığıyla İncelenmesi - Candan Helvacı, Sevcan (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış - VIII, 2023)
Bu bölümde fen bilgisi öğretmen adaylarının küresel iklim değişikliği öğretimi için geliştirdikleri etkinliklerden yola çıkarak iklim değişikliğine yönelik algıları ve etkinliklerinde kuram/model/yaklaşım/yöntem/teknik, sınıf düzeyi ve kazanım olarak seçtikleri bileşenler tespit edilmeye çalışılmıştır. Doküman analizi yöntemiyle gerçekleştirilen araştırmada etkinliklerden elde edilen bulgular ışığında öğretmen adaylarının küresel iklim değişikliğine yönelik standart ve sınırlı bilgiye sahip oldukları, güncel bilgilerden uzak olmaktan kaynaklı olduğu düşünülen ve derinleştirilmeyen bir algı düzeyine sahip oldukları görülmüştür. Öğretmen adayları küresel iklim değişikliği öğretimine yönelik etkinlik bileşeni seçimlerinde ise tasarım süreci ile yürütülen yaklaşımları, 8. Sınıf düzeyini ve bu sınıfa ait Canlılar ve Yaşam konu alanı kapsamındaki kazanımları sıklıkla tercih etmişlerdir. Araştırma sonuçlardan hareketle küresel iklim değişikliği eğitimi/öğretimi kapsamında çalışmalarını yürütecek araştırmacılara ve uygulayıcılara bazı önerilerde bulunulmuştur.