Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Sosyobilimsel Konularda Oluşturdukları Argümanların Analizi ve İnformal Akıl Yürütme Bakımından İncelenmesi - Kurt, Uluhan; Okumuş, Seda (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış - VIII, 2023)
Bu araştırmada uzaktan eğitim uygulamaları sürecinde biyolojide özel konular dersi kapsamında yer alan biyoteknoloji ve biyolojik silahlar konularda fen bilgisi öğretmen adaylarının oluşturdukları argümanların düzeyleri ve bu argümanların informal akıl yürütme bakımından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Atatürk Üniversitesi fen bilgisi öğretmenliği dördüncü sınıfına devam eden 50 fen bilgisi öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Araştırmada uzaktan eğitim uygulamaları sürecinde biyoteknoloji ve biyolojik silahlar konularında fen bilgisi öğretmen adaylarının oluşturdukları bireysel argümanlar incelenmiştir. Veri toplama aracı olarak biyoteknoloji ve biyolojik silahlar konularında iki açık uçlu sorudan oluşan argümantasyon etkinliği kullanılmıştır. Verilerin analizi için yazılı argümanlar öncelikle içerikleri açısından ardından informal akıl yürütme biçimlerine göre (rasyonel, duygusal ve sezgisel informal akıl yürütme) betimsel analize tabi tutulmuştur.