Ortaokul Öğrencilerinin Canlı Varlıklara Yönelik Görüşlerinin İncelenmesi - Soysal, Neslihan; Bilgili, Canan; Adıgüzel Ulutaş, Merve; Karakaya, Ferhat; Yılmaz, Mehmet (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış - VIII, 2023)
Bu araştırmada, ortaokul 5, 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin canlı varlıklara yönelik görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma desenlerinden durum çalışması yönteminin kullanıldığı araştırma, 2022-2023 eğitim öğretim yılında Türkiye’de bir özel okulda öğrenim gören 5, 6 ve 7. sınıftan oluşan 40 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında, araştırmacılar tarafından hazırlanan yarı-yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bu form 4 sorudan oluşmaktadır. Elde edilen veriler içerik analiz basamaklarına uygun olarak iki farklı araştırmacı tarafından analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre öğrencilerin en sevdikleri ve en sevmedikleri canlıları sıralarken büyük çoğunluğunun hayvanlar âleminden canlılara örnek verdiği görülmektedir. Öğrencilerin büyük çoğunluğun evde/bahçede canlı besledikleri ve evde beslenen canlılara muhabbet kuşunu örnek olarak verdikleri saptanmıştır. Öğrencilerin doğa ve çevre hakkındaki bilgi kaynaklarının büyük oranda televizyon belgeselleri, öğretmen anlatımları, aile bireyleri ile sohbetler ve kitaplar olduğu belirlenmiştir.