Eğitim Teknolojilerine Yeni Bir Bakış: Sanal Laboratuvar - Çankaya, Büşra; Girgin, Sönmez (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış - VIII, 2023)
Teknolojideki hızlı gelişim, eğitim alanında bazı reformların yapılmasına ve eğitim sorunlarının çözümüne imkân tanımıştır (Kiraz, 2010). Fen Bilimleri eğitimcilerine göre, laboratuvar etkinlikleri sayesinde öğrenme daha nitelikli olarak gerçekleşir (Hofstein & Lunetta, 1982). Fakat ne yazık ki okulların fiziki imkânlarındaki bir takım eksiklikler nedeniyle bazı deney ve etkinliklerin yapılmasında güçlük çekilmesi veya laboratuvar malzemelerinin maliyetinin yüksek olması gibi nedenlerden dolayı birtakım deneyler yaptırılamamakta ya da öğretim açısından yeterince etkili olamamaktadır. Bu sebeple; yeni, ucuz ve öğretimi kolaylaştırıcı alternatif olarak sanal laboratuvarlar kullanılabilir (Domingues, 2010). Dolayısıyla bu sorunların önüne geçmek için son yıllarda eğitim öğretimde sanal laboratuvarların kullanıldığı görülmektedir (Oral, 2005).