Biyokaçakçılığın Doğal Denge Üzerindeki Etkisine Yönelik Biyoloji Öğretmen Adaylarının Bilgi Düzeyleri - Taşdemir, Sema (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış - VIII, 2023)
Araştırmada, biyokaçakçılığın doğal denge üzerindeki etkisine yönelik biyoloji öğretmen adaylarının bilgi düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden, tek gruplu zayıf deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma 60 biyoloji öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada 15 çoktan seçmeli maddeden oluşan, “Biyokaçakçılık ve Doğal Denge Başarı Testi” kullanılmıştır. Başarı testinin güvenirlik katsayısı 0,79 olarak hesaplanmıştır. Çalışmada öğretmen adaylarına örnek olay yöntemi temelli biyokaçakçılık ve doğal denge üzerindeki etkileri konulu eğitim verilmiştir. Verilerin analizinde; t testi ve tek yönlü varyans analizi (one-way ANOVA) kullanılmıştır. Öntest-sontest puanları arasında son test lehine ve bilimsel toplantılara katılanlar ile birden fazla katılanlar lehine anlamlı farklılık olduğu saptanmıştır.