Çocuk Olgularda Maluliyet Değerlendirilmesi/ÇÖZGER - Can, Muhammet; Nurdoğan, Kübra; Bütün, Celal (Maluliyet Kalıcı Bedensel Hasarların Değerlendirilmesi, 2024)
Çocuk olgularda maluliyet değerlendirmesi pek çok sorunu içinde barındırmaktadır. Ülke nüfusumuzun yaklaşık 1/3’üne yakını 18 yaş altında olduğuna göre, bu konuda kapsamlı bir araştırma yapmak gerektiği çok açıktır. Ülkemizde çocuklara dair maluliyet değerlendirilmesi çok uzun yıllar yetişkinlere ait olan ölçeklere göre yapıldı. Anlaşılacağı üzere, iyileşme süreleri, tıbbi raporlama ve kalıcı özürlülük ölçekleri hep yetişkinlere uyarlanarak ve takdir kullanılarak yapılmaya çalışıldı. Geldiğimiz noktada, tüm eksikliklerine rağmen, çocuk maluliyet değerlendirmeleri 20 Şubat 2019 tarihli 30692 sayılı Resmi Gazete 'de yayınlanan Yönetmelik olan ÇÖZGER ile yapılmaya başlandı. Bu çalışmada, çocuk maluliyetlerinde, ÇÖZGER’in ortaya koyduğu ölçü ve değerleri incelemeye ve bazı sonuçları çıkarmayı amaçladık.