Turizm İşletmelerinde Çalışanların Güçlendirilmesi - Oğuz, Sibel; Buzcu, Zafer (İşletmelerde Güncel Paradigmalar, 2023)
Artan teknolojik gelişmelere birlikte hız kazanan küreselleşme, sektörel pazarlarda uluslararası rekabeti beraberinde getirmiştir. İşletmelerin rekabet gücünü kazanmasında ve arttırmasında en önemli kaynağı olan insan, işletmeleri bu kaynağı daha da güçlendirmeye ve bünyesinde tutmaya yönlendirmektedir. Çünkü rekabette başarılı olan işletmeler hayatta kalırken, başarısız olanlar pazardan çekilmek durumunda kalmaktadırlar. Geleneksel yönetim tekniklerinin yetersiz kaldığı günümüzde işletmeler personelini eğiterek, katılımlarını sağlayarak ve sorumluluk almaya teşvik ederek, insan faktörünü ön plana çıkarmaya çalışmaktadırlar. Her sektörde olduğu gibi, turizm sektöründe de rekabet artış göstermektedir. Turizm işletmeleri emek yoğun yapıya sahip olması ve temel ürünlerinin de hizmet olması nedeniyle tüketici beklentilerini karşılayabilmek ve sürdürülebilir rekabet avantajı elde edebilmek için personel güçlendirme faaliyetlerine önem vermek zorunda kalmıştır.