Tenisçilere Uygulanan Direnç Bandı Kuvvet Antrenmanlarının Servis Atış Hızı ve İsabet Düzeyine Etkisi - Ökmen, Mehmet Şerif (Fonksiyonel Antrenmanlarda Güncel Yaklaşımlar, 2024)
Bu çalışma Mardin Artuklu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimince kabul edilen MAÜ.BAP.24.BESYO.023 No.lu proje kapsamında desteklenmiştir.Bu araştırma, tenisçilerin servis hızı ile isabet değerlerinin belirlenmesi ve 8 hafta süreyle uygulanan direnç bandı kuvvet antrenmanlarının servis hızı ile isabet değerleri üzerindeki etkisinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Araştırma ön test ve son test çift kontrol gruplu deney deseni modeli esas alınarak yapıldı. Araştırmaya en az 2 yıldır tenis oynayan 20 erkek sporcu gönüllü olarak katıldı (yaş 21,05±1,572 yıl; boy 174,35±2,852 cm; vücut ağırlığı 71,15±2,700 kg; BMI 23,42±,996 (kg/m2)). Gönüllüler 10 deney ve 10 kontrol olmak üzere iki gruba ayrıldı. Gönüllülerin servis hızı ölçümü NetPlayz Speed Radar cihazı, servis isabet değeri ITN testi ile belirlendi. Gönüllerin ön test servis hızı ile servis isabet değerleri alındıktan sonra her iki gruba da haftada 3 gün 90 dakikadan 8 hafta boyunca temel tenis tekniklerini pekiştirecek tenis antrenmanları uygulandı. Bununla birlikte deney grubuna tenis antrenmanlarına ilave olarak haftada 3 gün 8 hafta boyunca direnç bandı kuvvet antrenmanları uygulandı. 8. haftanın sonunda gönüllülerin son test servis hızı ile servis isabet değerleri alınarak veri toplama süreci tamamlandı. Elde edilen veriler SPSS paket program de değerlendirilmiştir. Verilerin gruplar arası karşılaştırmalar için Independent-Samples T Testi ve grup içi karşılaştırmalar için Paired-Samples T Testi kullanıldı. Verilerin anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edildi. Gruplar arası hem ön test hem de son test top hızı ve ITN değerleri karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edildi (p>0.05). Grup içi ön test ile son test değerleri karşılaştırıldığında hem deney hem de kontrol gruplarının top hızı ve ITN değerlerinde anlamlı bir farklılık olduğu tespit edildi (p<0.000). Grup içi değişim yüzdeliğine bakıldığından deney grubunun top hızında % 7.57, ITN değerlerinde % 29.41 gelişme olduğu görülürken kontrol grubunda ise top hızında % 4.44, ITN değerlerinde % 22.88 gelişme olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, tenisçilere uygulanan düzenli tenis antrenmanlarının sonucunda servis atış hızı ve isabet performanslarına olumlu katkı sağladığını görmekteyiz. Ancak bu olumlu etkinin yüzdelik dağılımına baktığımızda tenis ile direnç bandı kuvvet antrenmanlarını birlikte yapan deney grubun daha yüksek olduğunu görmekteyiz.