Direnç Bantları ile Yapılan Direnç Antrenmanlarının Kort Tenisi Sporcularının Performansına Etkisi: Meta Analiz Çalışması - Yürek, Abdullah (Fonksiyonel Antrenmanlarda Güncel Yaklaşımlar, 2024)
Bu çalışmanı amacı,1998-2024 yılları arasında ulusal ve uluslararası olarak yayımlanmış tezler ve makalelerden yararlanarak direnç bantları ile gerçekleştirilen direnç antrenmanlarının kort tenisi sporcularının performansı üzerindeki etkisinin incelenmesi ve konu ile ilgili çalışmaların meta analiz yöntemi ve sistematik derleme kullanarak açıklanmasıdır. Veri toplama yöntemi olarak, ulusal ve uluslararası veri tabanları (Google Akademik, DergiPark, Scopus, Pub Med, ProQuest, ScienceDirect, ResearchGate, Journal of Strength) kullanılarak araştırma yapılmıştır. Literatür incelendiğinde, antrenman programlarında direnç bantlarıyla gerçekleştirilen direnç antrenmanlarını kullanan ve direnç antrenmanının kort tenisi performansına olan etkisini incelemiş araştırmalar ayrıntılı olarak gözden geçirilip 14 araştırma çalışmaya dâhil edilmiştir. Yapılan literatür çalışması sonucu incelenen farklı spor branşlarına ait direnç antrenmanların performansa etkisi ile ilgili çeşitli araştırmalar ise bu çalışmaya dahil edilmemiştir. Kullanılan 14 araştırmada, yapılan çeşitli direnç antrenmanlarından, Thera-Band, TRX, pliometrik antrenmanlarına ulaşılmıştır. Sonuç olarak, bu araştırmalardan yola çıkarak uygulanan çeşitli direnç antrenmanlarının kort tenisi performansını olumlu yönde etkilediği gözlemlenmiştir. Direnç antrenmanları, kort tenisi performansını arttırmak için hazırlanacak olan antrenman programlarında yer alması önerilmektedir. Bu çalışmanın ilerleyen yıllarda yapılacak olan çalışmalara kaynak olabileceği ve katkı sağlayacağı düşünülmektedir.