Farklı Direnç Antrenmanı Programlarının Performans Yüzücüleri Üzerindeki Etkisi: Meta Analiz Çalışması - Karahan, Ruken (Fonksiyonel Antrenmanlarda Güncel Yaklaşımlar, 2024)
Bu çalışmada, 2013-2024 yılları arasında ulusal ve uluslararası yayımlanmış lisansüstü tezler ve makalelerden yararlanarak farklı direnç antrenmanlarının performans yüzücülerinin üzerindeki etkisinin incelenmesi ve konu ile ilgili çalışmaların meta analiz yöntemi kullanarak açıklanması amaçlanmıştır. Veri toplama yöntemi olarak, ulusal ve uluslararası veri tabanları (Google Akademik, YökTez, DergiPark, PubMed, ProQuest, Scopus, ScienceDirect, ResearchGate, Journal of Strength) kullanılarak araştırma yapılmıştır. Literatür incelendiğinde, antrenman programlarında çeşitli direnç antrenmanlarını uygulayan ve direnç antrenmanının yüzme performansına olan etkisini incelemiş bilimsel araştırmalar değerlendirilmiştir. Bilimsel çalışmalar ayrıntılı olarak gözden geçirildikten sonra kriterlere uygun 19 bilimsel araştırma çalışmaya dâhil edilmiştir. Çalışmada konu edilen 19 bilimsel araştırma kapsamında karada ve suda yapılan direnç antrenmanlarından kalistenik olarak yapılan çalışmalar ile thera-band, TRX, atalet, swim ball, swim bench, el pedalı ve hidroizokinetik ergometre ekipmanlarının kullanıldığı çalışmalara yer verilmiştir. Sonuç olarak, bu araştırmalardan yola çıkarak uygulanan çeşitli direnç antrenmanlarının yüzme performansını olumlu yönde etkilediği ve çeşitli ekipmanlarla yapılan direnç antrenmanlarının yüzme performansını geliştirmede daha çok katkı sağladığı gözlemlenmiştir. Direnç antrenmanları, yüzme performansını arttırmak için hazırlanacak olan antrenman programlarında yer alması önerilmektedir. Bu meta analiz çalışmasının ilerleyen yıllarda yapılacak olan çalışmalara kaynak olabileceği ve literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.