Ortaokul Öğrencilerinin Kodlama Eğitimine Yönelik Tutumlarının Araştırılması - Aydoğan, Hülya (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış - X, 2024)
Fen öğretiminin temel amaçlarından biri fene ve bilime karşı olumlu tutum sahibi bireyler yetiştirmektir. Dolayısıyla öğretim programında belirtilen özellikle mühendislik, kodlama ve tasarım gibi becerileri öğrencilere kazandırırken bu becerilerle ilgili öğrenci tutumlarının araştırılması da kaçınılmazdır. Bu nedenle bu araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinin kodlama eğitimine yönelik tutumlarının araştırılmasıdır. Araştırma 2022-2023 eğitim öğretim yılında Ankara ilinde bir devlet okulunda 7.sınıfta bulunan 44 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma deseni olarak ön test-son test yarı deneysel desen kullanılmıştır. Uygulama süreci 8 hafta sürmüştür. Veri toplama aracı, Altun-Yalçın, Kahraman ve Yılmaz (2020) tarafından geliştirilen ve Cronbach Alpha değeri 0.91 olan Robotik Kodlama Tutum Ölçeği ön test ve son test olarak çalışma grubuna uygulanmıştır. Uygulama sürecinde çalışma grubuna iDea programı ile fen bilimleri dersi öğretim programı kazanımlarına göre belirlenen kodlama etkinlikleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS programı ile değerlendirilmiştir. Verilerin normal dağılım göstermesi sonucu parametrik testler kullanılmıştır. Verilerin analizine göre ölçek ön test ve son test puan ortalamaları arasında son test puan ortalamaları lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir. Bununla birlikte ölçekte bulunan motivasyon, öz yeterlik ve kaygı alt faktörlerinde de ön test ve son test puan ortalamaları karşılaştırılmasında istatistiksel olarak son test puan ortalamaları lehine anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Bu sonuçların sınıf ortamı, öğrencilerin teknoloji kullanımında bilgi eksikleri, eğitimin süresinin kısa olması gibi nedenlerden kaynaklandığı söylenebilir.