Çevre İle İlişkili Meslek Gruplarında Öğrenim Gören Üniversite Öğrencilerinin Çevre Etiği Farkındalıkları - Ergün, Sude; Buz, Ceren; Yalçın Çelik, Ayşe (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış - X, 2024)
Çevre sorunlarının artışındaki en büyük etken antropolojik faaliyetlerdir. Bu nedenle toplumun çevreye karşı bilinçlenmesi, duyarlılığının artması, çevreye karşı tutumunun olumlu yönde gelişmesi ve çevreye ya da çevre sorunlarına karşı sorumluluk alması gerekmektedir. Bunların bireylere kazandırılması da çevre eğitimi ve çevre etiği eğitimiyle mümkündür. Çevreyi korumak, özellikle meslek hayatlarında aldıkları kararları doğrudan çevre ile ilişkili olan meslekler için önemli bir görevdir. Bu araştırma çevre ile ilişkili meslek gruplarında öğrenim gören üniversite öğrencilerinin çevre etiği yaklaşımlarını ve bu yaklaşımlarına etki eden faktörleri (cinsiyet, meslek grubu ve çevre felaketi yaşama/tanık olma durumu) belirlemeyi amaçlamaktadır.Araştırmada nicel araştırma yönteminden tarama deseni kullanılmaktadır. Araştırmanın örneklemini Ankara’ da dört farklı üniversitenin çevre ile ilişkili olan çevre, enerji sistemleri, inşaat, mimarlık ve ziraat mühendisliği bölümlerinde okuyan 291 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Özer(2015) tarafından hazırlanan “Çevre Etiği Farkındalık Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre cinsiyet faktörü dışında bir çevre felaketini bizzat yaşamanın veya çevre ile ilişkili bölümlerde eğitim almanın çevre etiği farkındalığına istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturacak şekilde etki etmemektedir.